sprawozdanie z ziemniaka. 2013-11-05 13:02.

SPRAWOZDANIE Z IMREZY INAUGURUJACEJ WSPÓŁPRACĘ ODDZIAŁU FUNDACJI „ZMIANY” ZE SZKOŁĄ PODSTAWOWĄ NR. 16 W GRUDZIĄDZU ,

KTÓRA ODBYŁA SIĘ Z OKAZJI „DNIA ZIEMNIAKA” 26.10.2013 R.

Dnia 26.10.2013 r. w godz. 10.00 – 12.30, w Szkole Podstawowej nr 16, przy

ul. Kochanowskiego 19, odbyła się pierwsza z planowanych imprez integracyjnych dla podopiecznych Oddziału oraz uczniów klas nauczania początkowego.

Pomysłodawczynią imprezy była kierownik Oddziału- pani Mariola Mazikowska, która we współpracy z nauczycielkami nauczania początkowego SP 16, zorganizowała „Święto Ziemniaka”.

W imprezie wzięło udział trzynaścioro podopiecznych Oddziału wraz z opiekunami, pięcioro uczniów szkoły oraz Harcerze.

Około godziny 10.00, nauczyciele przywitali przybyłych gości i zaprosili do wspólnej zabawy. Następnie kierownik Oddziału, w kilku ciepłych i miłych słowach wyraziła  swoją wdzięczność za chęć współpracy, podkreśliła znaczenie takich spotkań w procesie integracji ze środowiskiem rówieśniczym dzieci z dysfunkcjami wzroku, organizatorom wręczyła symboliczny bukiet kwiatów.

Podopieczni mieli okazję wziąć udział w wielu atrakcyjnych zajęciach i zabawach, m.in. słuchali bajki o ziemniaku, szukali ukrytego ziemniaka, rzucali ziemniakiem do celu, biegali

z ziemniakiem na łyżce, bawili się w sadzenie i zbieranie ziemniaków. Po konkurencjach sportowych należało wykazać się wiedzą na temat ziemniaka w przygotowanym teście. Kolejną atrakcją spotkania było wykonanie z różnych materiałów: krepy, wełny, pinezek, spinaczy itp. postaci „Dyniowego Ludzika”.

Następnie grupa harcerzy zorganizowała dzieciom gry i zabawy integracyjne.

Po tych fascynujących zmaganiach i konkurencjach przyszedł czas na poczęstunek, który oczywiście musiał zgadzać się z tematem imprezy, szczęśliwe i zadowolone dzieci zajadały się pysznymi frytkami , przygotowanymi przez szkolne panie kucharki, którym za ich poświęcenie i serce bardzo dziękujemy.

Grudziądz, dn. 02.11.2013 r.

Kierownik Oddziału: M. Mazikowska