21 sierpnia

21 sierpnia. 2013-09-19 11:17.

Udany test nowej sygnalizacji dźwiękowej

Zgodnie z zapowiedziami, prezentujemy sprawozdanie z testu nowej sygnalizacji dźwiękowej w Gdyni. Zarząd Dróg i Zieleni

uzyskał od producenta nowy sygnał dźwiękowy, zamontował go na próbę na skrzyżowaniu ulic 10 Lutego i 3 Maja, i zaprosił nas na test, który odbył się w czwartek, 21 sierpnia.
Wraz z pracownikami ZDiZ obeszliśmy skrzyżowanie uważnie, robiąc pętlę w jedną stronę, a potem w odwrotnym kierunku. Jesteśmy pod pozytywnym wrażeniem – różnica w jakości jest zasadnicza!
Nowy dźwięk jest bardzo podobny do tych tradycyjnie montowanych w Gdyni. Zamiast jednotonowego, szybkiego pikania jest więc melodyjka, melodyjki z obu stron grają na przemian, a nie jednocześnie, są głośne i wyraźne. Co więcej, melodyjki na przejściach przez 10 Lutego są inne, niż na przejściach przez 3 Maja. Możemy wymienić w związku z tym następujące pozytywne zmiany:
• dźwięk z sygnalizatora po drugiej stronie ulicy słychać już od wejścia na jezdnię, a nie dopiero blisko drugiej strony – dzięki temu o wiele lepiej wiedzieliśmy, w jakim kierunku iść i czuliśmy się bezpieczniej,
• lepiej słychać też dźwięk z sygnalizatora, spod którego ruszamy – w poprzedniej wersji na niektórych skrzyżowaniach był on niewyraźny i nie było jasne, czy zielone światło zapaliło się na naszym przejściu, czy może na jakimś innym,
• dźwięk melodyjkowy jest dużo wyraźniejszy i znacznie łatwiej określić dokładnie, skąd dochodzi - ma znacznie lepsze własności kierunkowe,
• dźwięki z obu sygnalizatorów nie nakładają się na siebie i nie zagłuszają się wzajemnie – bo grają na przemian,
• trudno jest pomylić dźwięk na przejściu, na którym się stoi, z dźwiękiem z przejścia prostopadłego - bo to dwie różne melodyjki,
• nie zauważyliśmy żadnych odbić i ech od budynków wokół skrzyżowania, które wprowadzałyby nas w błąd,

Co ciekawe, głośniki, ich ustawienie i nachylenie, pozostały dokładnie te same – wymieniono tylko procesory z zapisanym dźwiękiem - co pokazuje, jak ogromne znaczenie ma kompozycja i wysoka jakość samego sygnału dźwiękowego.
Z testu powstała notatka, w której ZDiZ będzie rekomendował operatorowi systemu "Tristar" sukcesywną wymianę dźwięków na dzisiaj testowane, oraz montowanie nowych dźwięków na kolejnych skrzyżowaniach włączanych do systemu.
Co więcej, udało się też przekonać zebranych do zasadniczej zmiany podejścia do godzin działania sygnalizacji dźwiękowej. Obecnie jest ona czynna tylko w godzinach od siódmej do dziewiętnastej, a przedłużana tylko na pojedynczych skrzyżowaniach na wniosek niewidomych. Od teraz będzie rekomendowane, by na skrzyżowaniach w systemie "Tristar" dźwięk był domyślnie włączony od szóstej do dwudziestej pierwszej, a jeśli pojawią się protesty okolicznych mieszkańców, będziemy się wspólnie z ZDiZ starali ich przekonać, że jest to potrzebne i zasadne.