Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!


16 sierpnia

16 sierpnia. 2013-09-19 11:17.
Zmień wielkość czcionki...


Aleja Topolowa po drobnym remoncie

W kwietniu dzięki uprzejmości ZdiZ w Gdyni braliśmy udział w małych konsultacjach dotyczących remontu Alei Topolowej (odchodzącej od Skweru Kościuszki w stronę Bulwaru) oraz dużego parkingu przy wyjściu Aleji Marsz. Piłsudskiego na Bulwar.

Oba remonty zostały już wykonane, a w ten weekend mieliśmy okazję przyjrzeć się efektom.
Na Alei Topolowej wymieniony został jeden z dwu chodników – ten węższy, bliższy morzu i stojącym wzdłuż Alei lokalom. Nawierzchnia została wymieniona na nową i zniknęły nierówności. Najważniejsze dla nas miało być podniesienie na wysokość kilku centymetrów i oczyszczenie lewego krawężnika, idąc w kierunku Bulwaru, aby dojście od Skweru Kościuszki do Bulwaru stało się dla nas prostsze i wygodniejsze. Krawężnik rzeczywiście został podniesiony i daje się go dobrze wyczuć laską i iść wzdłuż niego. Wzdłuż krawężnika położono też pas kontrastujących ciemnych płytek, pomocnych dla osób niedowidzących. Mamy jednak uwagi do częstych zaniżeń krawężnika oraz do jego zakończenia od strony Bulwaru. Wydaje nam się, że krawężnik znika zbyt wiele razy, choć wejść do restauracji i innych miejsc nie jest znów tak dużo. To powoduje, że nie tak łatwo utrzymać właściwy kierunek i nie wiadomo, czy krawężnik już się zupełnie skończył, czy mijamy tylko wejście do jakiegoś lokalu? Końcówka tego odcinka jest również niejasna: powinno być dla nas czytelne, kiedy się on kończy, a zaczyna fragment wzdłuż plaży i klubu „Kontrast”, tymczasem na końcówce krawężnik praktycznie znika, idzie się wzdłuż kępy drzew, krawędź chodnika jest zapiaszczona i dochodzi do niego kilka ścieżek od strony plaży. Sytuację ratuje cementowy śmietnik, który stoi akurat na końcu chodnika – w dobrym miejscu, jeśli na nie trafimy.Reasumując: dojście do Bulwaru poprawiło się, choć dałoby się je zrobić lepiej.
Za to parking na końcu Alei Marsz. Piłsudskiego został wykonany bardzo przyjaźnie i sensownie. Dawniej gdy dochodziło się do niego lewą stroną, chodnik zakręcał z wolna w lewo i kończył się dość niejasno paskiem trawy, za którą był zakręt ścieżki rowerowej. Nie wiadomo było, w którym miejscu skręcić w prawo i przejść przez parking, by dojść do schodków na Bulwar. Dodatkowo ze skarpy po lewej wystawały nad chodnik malownicze krzewy – akurat na wysokości oczu.
Teraz zakręcając chodnikiem w lewo natkniemy się po prostu na pas faktury bezpieczeństwa ułożony w poprzek chodnika. To znak, że za nim można skręcić w prawo i przejść przez parking prosto na drugą stronę. Wymalowano tu regularne przejście dla pieszych, więc nie powinniśmy trafić w żaden samochód. Wzdłuż krawężnika jest faktura bezpieczeństwa. Po drugiej stronie parkingu przechodzimy przez ścieżkę rowerową i trafiamy wprost na schodki w dół na główny deptak.
A jeśli ktoś chce potrenować i rozpędzić się na ścieżce rowerowej w stronę Skweru Kościuszki, nie musi przechodzić przez parking, tylko mija przejście i idzie chodnikiem prosto, a paręnaście kroków dalej chodnik ładnie dochodzi do ścieżki – wystarczy skręcić w lewo i rozpocząć rozpędzanie.
„Pierwsze koty za płoty” – to pierwsze remonty ZdiZ, przy których mogliśmy zasugerować rozwiązania najlepsze dla osób niewidomych, więc uważamy, że wynik jest i tak bardzo dobry i zachęcający. Cieszymy się, że ZdiZ jest tak otwarte na współpracę, a w miarę następnych inwestycji będziemy wypracowywać rozwiązania jeszcze lepsze, sensowniejsze i wygodniejsze.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

butonline

Czym jest Audiodeskrypcja?
 
jak często zauważasz niepełnosprawnych?
 
Dlaczego Twoim zdaniem osoby niepełnosprawne mają problem z podjęciem zatrudnienia
 
Odsłon : 728792