6 sierpnia

6 sierpnia. 2013-09-19 11:17.

Konsultacje w ZDiZ w sprawie sygnalizacji dźwiękowej

Zarząd Dróg i Zieleni w Gdyni zaprosił nas na spotkanie w sprawie sygnalizacji dźwiękowej na nowych przejściach w ramach systemu "Tristar".

Jest to wynik naszego pisma skierowanego do ZDiZ, w którym staraliśmy się zrecenzować sygnalizację, jaka towarzyszy systemowi wprowadzanemu od zeszłego roku na głównych skrzyżowaniach Gdyni. Uważamy, że nowe sygnały dźwiękowe mają wiele wad - i staraliśmy się to wykazać podczas spotkania.
Do zalet nowej sygnalizacji można na pewno zaliczyć "pikawki", czyli przyciski do przyspieszania zielonego światła montowane na latarniach sygnalizacji. Gdy światło jest czerwone, emitują one wyraźne pikanie, które bardzo ułatwia znalezienie przejścia. Z drugiej strony nowa sygnalizacja ma sporo wad: dźwięk jednego sygnalizatora nakłada się na dźwięk innego sygnalizatora, odbija się od ścian budynków, słabo wskazuje kierunek, w którym należy iść, jest często za cichy i słyszalny dopiero blisko drugiej strony ulicy,
Postaraliśmy się wyjaśnić wszystkie nasze zastrzeżenia i cieszymy się bardzo, że spotkaliśmy się ze zrozumieniem, życzliwością i chęcią wprowadzenia zmian. ZDiZ już zwrócił sie do producenta sygnalizacji o zaproponowanie nowego, lepszego sygnału dźwiękowego, podobnego do stosowanych w Gdyni od lat dziewięćdziesiątych. Kiedy nowy sygnał będzie gotowy, weźmiemy udział w jego testowaniu i zdamy Wam relację.