inauguracja

SPRAWOZDANIE Z IMPREZY INAUGURACYJNEJ
NAD JEZIOREM RUDNIK
Z DNIA 15.06.2013

Dnia 15.06.2013 r., zgodnie z planem odbyło się o godz. 10.00 w Jacht-Klubie, nad jeziorem Rudnickim, inauguracyjne spotkanie oficjalnie otwierające działanie Oddziału.
Współzałożyciele wraz z zaangażowanymi całymi rodzinami przybyli na miejsce  dużo wcześniej, z zakupionymi przez siebie: naczyniami jednorazowymi, napojami, pieczywem, kawą i herbatą . Przygotowali stoły, grill, naczynia, pokroili kiełbaski. Na imprezę przyszli również nauczyciele z zaprzyjaźnionej Szkoły Podstawowej nr 16

w Grudziądzu, zaopatrzeni w przybory i sprzęt sportowy.
Około godziny 10.00 zjawili się najważniejsi goście- trzynaścioro podopiecznych z rodzicami
i rodzeństwem.
Imprezę odwiedziła również ekipa miejscowej- grudziądzkiej telewizji kablowej.

Spotkanie inauguracyjne rozpoczęło się serdecznym przywitaniem przez panią Mariolę Mazikowską wszystkich przybyłych.
Po tym wstępie, dzieci, a później również dorośli mieli okazję popływać jachtem po jeziorze.Dla małych i dużych ten element imprezy okazał się być bardzo emocjonującym, niósł ze sobą zarówno obawy i strach przed nieznanym, ale również i chyba przede wszystkim, ogromną ciekawość i radość. Mamy nadzieję, że będzie dla podopiecznych niezapomnianym przeżyciem.

Następnie nauczyciele z zaprzyjaźnionej szkoły zorganizowali część sportowo- rekreacyjną, podczas której dzieci brały udział w licznych konkursach, m.in. kręcenia hula- hopem
i rzucania piłką do celu.
Podopieczni, korzystając z przepięknej pogody, mogli kąpać się w jeziorze, co było dodatkową atrakcją spotkania.

Następnie nadszedł czas na poczęstunek -  grillowane kiełbaski, napoje i słodycze. Czas spędzony przy stole stal się okazją do rozmów, zarówno dla dzieci, jak i rodziców, okazją- mamy nadzieję, do nawiązywania pozytywnych znajomości, może przyjaźni, do stworzenia swoistej grupy wsparcia pomiędzy rodzicami dzieci niepełnosprawnych.
Opiekunowie podopiecznych podkreślali wagę i istotę takiej funkcji tworzącego się Oddziału Fundacji. Bardzo chcielibyśmy spełnić to życzenie, dawać podopiecznym i ich rodzinom to, czego naprawdę potrzebują.

Rodzice wyrażali swoją wdzięczność i zadowolenie z pobytu na imprezie. Deklarowali chęć uczestniczenia w kolejnych i pomoc podczas ich organizacji.

Grudziądz, dn. 17.06.2013 r.                                        Kierownik Oddziału: M. Mazikowska