Kultura bez barier

Kultura bez barier. 2013-06-21 14:46.

Kultura bez barier
Pomorska Fundacja Filmowa w Gdyni wraz z Fundacją Ucho przygotowała dla Państwa wydarzenie pod nazwą Kultura bez barier.

Jest to projekt kulturalno – edukacyjny, skierowany do różnych grup społecznych, a w szczególności do osób z dysfunkcjami wzroku oraz słuchu.

Projekt realizowany będzie przez kilka miesięcy, dzięki czemu liczna grupa osób niewidomych oraz niesłyszących z Trójmiasta i okolic będzie miała okazję zapoznać się z polskimi filmami, dostosowanymi formą przekazu do ich potrzeb. Jednym z głównych celów przedsięwzięcia, oprócz popularyzacji dorobku filmowego polskich twórców wśród tej szczególnej grupy odbiorców, jest również potrzeba podniesienia wiedzy społeczeństwa na temat barier oraz ograniczonych możliwości w dostępie do kultury osób niepełnosprawnych.

W ramach wydarzenia mamy zaszczyt zaprosić Państwa do gdyńskiego Klubu Filmowego, mieszczącego się przy ul. Waszyngtona 1, gdzie od czerwca br. prezentowane będą polskie filmy z audiodeskrypcją oraz w języku migowym. Udział w projekcjach filmowych jest bezpłatny.

Wstęp obowiązuje na podstawie zaproszenia lub po wcześniejszej rezerwacji pod numerem telefonu: 58 621 15 09. Pierwszeństwo w rezerwacji miejsc mają osoby niepełnosprawne oraz ich opiekunowie.

W czerwcu zapraszamy na film pt. „Mój rower" w reż. Piotra Trzaskalskiego

Obsada: Michał Urbaniak, Artur Żmijewki, Krzysztof Chodorowski
Rok produkcji: 2012
Czas trwania: 90 min.

Ranek.70-letni Włodek znajduje list, w którym żona powiadamia go o swoim odejściu. Wiadomość wywołuje szok, Włodek traci przytomność. Następnego dnia odwiedzają go w szpitalu syn
i nastoletni wnuk. Syn Paweł jest pianistą, mieszka w Berlinie, wnuk Maciek przyleciał do dziadka z Anglii, gdzie mieszka z matką i chodzi do szkoły. Paweł i Maciek od lat nie utrzymywali ze sobą kontaktu. Są wzburzeni faktem, że ich mama i babcia odeszła do innego mężczyzny. Postanawiają ją odszukać i przywieźć do domu...·

19 czerwca, godz. 18:00 - projekcja filmu „Mój rower“ w języku migowym·
22 czerwca, godz. 12:00 – projekcja filmu „Mój rower“z audiodeskrypcją

Repertuar na kolejne miesiące przedstawia się następująco:

wrzesień
„Dzień Kobiet“ – reż. Maria Sadowska,·
Film wybrany z programu Konkursu Głównego 38. Gdynia – Festiwal Filmowy
październik·
„Być jak Kazimierz Deyna“ – reż. Anna Wieczur – Bluszcz·
„ Nad życie“ – reż. Anna Plutecka- Mesjasz
listopad·
„Heniek“ – reż. Eliza Kowalewska, Grzegorz Madej
Szczegóły dotyczące terminów poszczególnych projekcji dostępne będą na początku każdego miesiąca na stronie internetowej Pomorskiej Fundacji Filmowej w Gdyni: www.fundacjafilmowa.pl oraz Klubu Filmowego: www.klubfilmowy.pl

Projekt Kultura bez barier dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz ze środków Miasta Gdyni.

Serdecznie zapraszamy!