oo / Grudziądz

oo / Grudziądz. 2013-09-19 11:21.

NOWY ODDZIAŁ FUNDACJI ZMIANY W GRUDZIĄDZU

Z przyjemnością informujemy, iż w czerwcu 2013 rusza działalność naszego oddziału w Grudziądzu.

Lokal na siedzibę oddziału udostępnił ksiądz proboszcz Parafii Niepokalanego Serca NMP.
Kierownikiem oddziału została Pani Mariola Mazikowska posiadająca wieloletnie doświadczenie w pomocy osobom niewidomym i słabowidzącym.
Inauguracją naszej działalności na  terenie Grudziądza było uroczyste spotkanie w  którym wzięli udział: współzałożyciele oddziału, dwie wolontariuszki, ksiądz proboszcz Parafii Niepokalanego Serca NMP oraz rodzice niepełnosprawnych dzieci.
W szczególności, co tydzień Pani Mariola udziela lekcji  czytania i pisania alfabetem Braille’a, raz w tygodniu prowadzone są też zajęcia terapeutyczno - umuzykalniające.
 Pracownicy oraz  wolontariusze oddziału skupiają swoją uwagę szczególnie na pomocy niepełnosprawnym dzieciom. Zebraliśmy już na samym starcie grupę dwunastu pociech, które będą mogły liczyć na wsparcie i organizację czasu wolnego.  Co miesiąc organizowane będą spotkania dla rodziców podopiecznych. Przewidziane jest także czynne uczestniczenie maluchów w niedzielnych mszach świętych dla dzieci.
Naszym celem jest również prowadzenie działalności informacyjnej na rzecz aktywizacji i rehabilitacji osób niepełnosprawnych poprzez kolportaż ulotek informacyjnych dla grudziądzkich szkół i przedszkoli integracyjnych.
Nasza nowa siedziba otwarta jest dla każdego we wtorki i w czwartki.
Adres siedziby w Grudziądzu:
ul. Mickiewicza 43
86-300 Grudziądz