Badania marketingowe

Badania marketingowe. 2012-06-08 14:24.

Badania Marketingowe

Ile wiemy o życiu i potrzebach osób niepełnosprawnych?

Jaka część z tego to wiedza potoczna i stereotypy? Jaka część to wiedza przygodna, własna, której nie można uogólniać na niepełnosprawnych, których osobiście nie poznaliśmy? A jaka część tej wiedzy to wiedza systematyczna, wynikająca z rzetelnych badań?

Badań nad aspektami życia osób niepełnosprawnych nie jest wiele. Nie jesteśmy grupą atrakcyjną: ani z nas zamożni klienci, ani środowisko wpływowe i opiniotwórcze, ani liderzy kluczowych przemian społecznych. Uniwersytety i ośrodki badawcze nie realizują licznych projektów badawczych na nasz temat – bo też rzadko znajdą się instytucje, które je zamówią. Nawet przy okazji projektów publicznych i unijnych mających nam pomóc aspekt zbierania wiedzy traktowany jest marginalnie.

Uważamy, że wiedza o sytuacji osób niepełnosprawnych jest ważna. Jest potrzebna, by stwierdzić, w jakich dziedzinach naprawdę potrzebujemy wsparcia, a jaka pomoc będzie marnotrawstwem. Jest potrzebna, by odczarowywać mity o osobach niepełnosprawnych, ich możliwościach i potrzebach. Jest potrzebna dla otwierania oczu wypełnionym pełnosprawnymi instytucjom, do których aplikujemy o fundusze. Jest potrzebna, by udowadniać, że nasze działania przynoszą pozytywne skutki.

Dlatego Fundacja "Zmiany" zamierza prowadzić badania nad sytuacją osób niepełnosprawnych w różnych aspektach ich życia.

Ze względu na specyfikę Fundacji naszą podstawową grupą docelową będą osoby niewidome i niedowidzące.
Zamierzamy skupić się na terenie miasta Gdyni i docierać do coraz większej części niewidomych i niedowidzących w tym mieście, by coraz bardziej zwiększać reprezentatywność badań.
Interesować nas będą następujące obszary – w sumie obejmujące całość sytuacji osób badanych:

1. Aktywność i rehabilitacja zawodowa
· Ilu z nich pracuje, gdzie, w jakich zawodach?
· Jakie posiadają kompetencje i przygotowanie zawodowe? Gdzie i czego się uczą?
· Jaka jest sprawność i wartość ich pracy i od jakich czynników zależy?
· Czego potrzeba, by osoba chętna do pracy mogła ją znaleźć i podjąć?

2. Sytuacja socjalna
· Jaka jest ich sytuacja socjalno-bytowa, mieszkaniowa, finansowa?
· Jaki jest ich zakres samodzielności w gospodarstwie domowym i czynnościach codziennych?
· Jakiej pomocy oczekują w tych czynnościach i kto mógłby ją zapewnić?

3. Integracja społeczna
· Jak wygląda ich życie rodzinne, towarzyskie, społeczne?
· Jakich trudności doświadczają w tych obszarach? Jakich relacji im brak?
· Jakie jest ich poczucie stopnia wykluczenia społecznego, własnej wartości, (nie)zadowolenia z życia?
· Jaki mają dostęp do kultury, życia społecznego czy politycznego?

4. Sfera dostępu do informacji
· Jaki mają dostęp do radia, telewizji, prasy, literatury, telefonu, komputera, internetu, specjalistycznych urządzeń dla osób niewidomych?
· Jakie umiejętności posiadają w zakresie obsługi urządzeń informacyjnych? Jakie chcieliby opanować?
· Jakimi kanałami czerpią informacje o świecie? Na ile ich pole informacyjne różni się od pola osób widzących?
· Do jakich treści mają zbyt mały dostęp? Jakie są ich potrzeby informacyjne?

5. Sfera dostępu do usług publicznych
· Jakie mają trudności w dostępie do usług i instytucji publicznych (jak przestrzeń publiczna, transport publiczny, urząd miasta, MOPS, PCPR, służba zdrowia, ZUS, PFRON, instytucje kultury itp.)? Na czym one polegają?
· Jakie są ich potrzeby informacyjne od instytucji publicznych i jakie trudności mają z ich egzekwowaniem?
· Jak oceniają działalność instytucji publicznych, które mają im pomagać? Co winno się zmienić?
· Jaki jest ich poziom świadomości swoich praw – w urzędach, instytucjach publicznych, przy urnie wyborczej?