szkolenia

szkolenia. 2012-06-08 14:05.

W naszej pracy dążymy do stałego poszerzania katalogu oferowanych usług, stale poszukujemy nowych pomysłów i ich zastosowań.
W ramach nowatorskiego podejścia do zaspakajania potrzeb i oczekiwań osób niepełnosprawnych planujemy przeprowadzenie cyklu szkoleń asystentów osób niepełnosprawnych. Zadaniem tych osób będzie udzielanie niepełnosprawnym i seniorom pomocy w kontynuowaniu pełnej aktywności życiowej na poziomie zbliżonym do poziomu dostępnego dla osób zdrowych. Nie chodzi tu o usługi opiekuńcze w dotychczasowym rozumieniu tego pojęcia (sprzątanie, pranie, gotowanie, itp.). Ale o ułatwienie dostępu do kultury, sztuki, religii, rekreacji, urzędów, komunikacji.
Na przykład będzie ona przewodnikiem osoby niewidomej, ale jednocześnie doradcą i towarzyszem dla samotnego seniora. Instruktorami będą ludzie mający nie tylko teoretyczne, ale i praktyczne doświadczenie w obcowaniu z niepełnosprawnością i wykluczeniem społecznym (członkowie organizacji zrzeszających niepełnosprawnych, psychologowie, instruktorzy nauki języka Braille'a, poruszania się i komunikacji, organizacji dnia dla poruszających się na wózkach, czynności dnia codziennego, itp.). Osoby, które ukończą szkolenie będą miały możliwość uzyskania zatrudnienia w naszej fundacji, oraz w innych organizacjach i instytucjach zajmujących się podobną działalnością.