10.11.2015 Kinosfera bez barier

10.11.2015 Kinosfera bez barier. -0001-11-30 00:00.

„Selma” bez barier w Gdańsku!

18 listopada 2015(środa) godz. 18:00 - KinoPort - Centrum Edukacji Artystycznej Łaźnia 2(Gdańsk, Strajku Dokerów 5) - pokaz filmu "Selma" z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących

Jest legendą, laureatem pokojowej nagrody Nobla i człowiekiem, który zmienił Amerykę. Jego najbardziej znane zdanie brzmi „Mam marzenie” i to w imię tego właśnie marzenia porwał setki tysięcy czarnych Amerykanów do pokojowych starań o równouprawnienie. Martin Luther King, gdyby nie został zastrzelony, miałby 86 lat i sam mógłby recenzować film, który opowiada jego historię.

Fundacja Kultury bez Barier zaprasza wszystkich na pokaz „Selmy” w reżyserii Avy Duvernay. Projekcja, opatrzona audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących, odbędzie się 18 listopada 2015 roku w KinoPort  - Centrum Edukacji Artystycznej Łaźnia 2 (Gdańsk, ul. Strajku Dokerów 5). Początek o 18:00

Wstęp jest bezpłatny, liczba miejsc jest jednak ograniczona, prosimy więc o ich wcześniejszą rezerwację. Zgłoszenia przyjmuje Anna Żórawska: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , tel. kom. 512 396 475.

„Selma” to oparta na faktach opowieść o dr Martinie Lutherze Kingu i Ameryce lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. To opowieść o, inicjowanych i kierowanych przez niepozornego pastora babtystę,  pokojowych staraniach Czarnych o równouprawnienie, o zniesienie segregacji rasowej i przyznanie Afroamerykanom praw wyborczych. Film, mimo wielu fabularnych uproszczeń skutkujących np. podzieleniem świata na dobrych i złych od początku do końca, uznano za tak ważny i wartościowy, że został nominowany do nagrody Nobla.