30.08.2015

30.08.2015. -0001-11-30 00:00.

Nowy Projekt- KOKON

O co chodzi w projekcie? – krótka informacja dla respondenta

W autobusie, w urzędzie, w sklepie spotykamy się z wieloma osobami, które mają dobrą wolę i chciałyby nam pomóc, ale nie wiedzą, jak?

Gdyby wiedziały, nam i im żyłoby się łatwiej. Dlatego chcemy zredagować broszurę–samouczek z radami, jak najlepiej pomóc osobie niewidomej lub niedowidzącej w różnych sytuacjach życiowych. Ma wyjaśniać, z czym zwykle mamy problemy, informować, jaka pomoc działa, a jaka nie działa, i obalać mity i stereotypy. Chcemy ją zamieścić w internecie, rozesłać do trójmiejskich firm i instytucji i zaproponować im przeszkolenie ich pracowników. Dlatego też zbieramy życiowe doświadczenia i propozycje od osób niewidzących i niedowidzących z Trójmiasta. Projekt jest prowadzony przez gdyńską fundację ZMIANY, dofinansowany z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich i będzie trwał do czerwca 2016 roku.