Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!


Pierogi z twarogiem

Pierogi z twarogiem. -0001-11-30 00:00.
Zmień wielkość czcionki...

Składniki : (na około 30 pierogów)

Ciasto: 1/2 kg mąki, szklanka wrzątku, 2 jajka, mała łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.

Farsz: 1/2 kg twarogu mielonego trzykrotnie, 5 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 1 zółtko,

opcjonalnie: rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa,cynamon

Wykonanie:


Farsz. W przypadku braku twarogu mielonego, można użyć zwykłego twarogu tłustego lub półtłustego, który należy zmielić lub ugnieść widelcem. Twaróg dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ciasto. Mąkę przesiać przez sitko, uformować z niej kopczyk i na środku kopczyka robimy dłonią wgłębienie do którego wlewamy wrzątek, dodajemy jajka, sól i olej.

Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne. W przypadku gdy ciasto jest zbyt kruche (sypkie) dodajemy pół szklanki lub wiecej gorącej wody. Odstawiamy gotowe ciasto na 10 minut.

Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na cienki placek. Następnie przy pomocy szklanki wycinamy kółka, nakładamy łyżeczką farsz i formujemy pierożka.

W dość dużym garnku gotujemy osoloną wodę z 3 łyżkami oleju, wkładamy pierogi i po około 10 minutach gdy pierogi wypłyną na wierzch wybieramy je cedzakiem.

Gotowe pierogi polać śmietaną.

Grzegorz

butonline

Czym jest Audiodeskrypcja?
 
jak często zauważasz niepełnosprawnych?
 
Dlaczego Twoim zdaniem osoby niepełnosprawne mają problem z podjęciem zatrudnienia
 
Odsłon : 728815