Pierogi z twarogiem
Składniki : (na około 30 pierogów)
Ciasto: 1/2 kg mąki, szklanka wrzątku, 2 jajka, mała łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.
Farsz: 1/2 kg twarogu mielonego trzykrotnie, 5 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 1 zółtko,
opcjonalnie: rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa,cynamon
Wykonanie:
Farsz. W przypadku braku twarogu mielonego, można użyć zwykłego twarogu tłustego lub półtłustego, który należy zmielić lub ugnieść widelcem. Twaróg dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto. Mąkę przesiać przez sitko, uformować z niej kopczyk i na środku kopczyka robimy dłonią wgłębienie do którego wlewamy wrzątek, dodajemy jajka, sól i olej.
Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne. W przypadku gdy ciasto jest zbyt kruche (sypkie) dodajemy pół szklanki lub wiecej gorącej wody. Odstawiamy gotowe ciasto na 10 minut.
Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na cienki placek. Następnie przy pomocy szklanki wycinamy kółka, nakładamy łyżeczką farsz i formujemy pierożka.
W dość dużym garnku gotujemy osoloną wodę z 3 łyżkami oleju, wkładamy pierogi i po około 10 minutach gdy pierogi wypłyną na wierzch wybieramy je cedzakiem.
Gotowe pierogi polać śmietaną.
Grzegorz