Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!


Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem. 2015-04-28 14:00.
Zmień wielkość czcionki...

Składniki : (na około 30 pierogów)

Ciasto: 1/2 kg mąki, szklanka wrzątku, 2 jajka, mała łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.

Farsz: 1/2 kg mrożonego szpinaku, 150 g sera feta, 2 ząbki czosnku, szczypta bazyli, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie:


Farsz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać szpinak i czosnek, poddusić aż woda odparuje i szpinak stanie się miękki. Fetę pokroić w drobną kostkę lub rozkruszyć. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Pozostawić do wystygnięcia.

Ciasto. Mąkę przesiać przez sitko, uformować z niej kopczyk i na środku kopczyka robimy dłonią wgłębienie do którego wlewamy wrzątek, dodajemy jajka, sól i olej.

Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne. W przypadku gdy ciasto jest zbyt kruche (sypkie) dodajemy pół szklanki lub wiecej gorącej wody. Odstawiamy gotowe ciasto na 10 minut.

Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na cienki placek. Następnie przy pomocy szklanki wycinamy kółka, nakładamy łyżeczką farsz i formujemy pierożka.

W dość dużym garnku gotujemy osoloną wodę z 3 łyżkami oleju, wkładamy pierogi i po około 10 minutach gdy pierogi wypłyną na wierzch wybieramy je cedzakiem.

Gotowe pierogi można podać z sosem pomidorowym.

Grzegorz

butonline

Czym jest Audiodeskrypcja?
 
jak często zauważasz niepełnosprawnych?
 
Dlaczego Twoim zdaniem osoby niepełnosprawne mają problem z podjęciem zatrudnienia
 
Odsłon : 728837