Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem. 2015-04-28 13:11.

Składniki : (na około 30 pierogów)

Ciasto: 1/2 kg mąki, szklanka wrzątku, 2 jajka, mała łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.

Farsz:  Mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, 1/2 kg wołowiny, 2 ćwiartki udek kurczaka, marchewka. 1 cebula, 1 szklanki rosołu, 2 łyżki masła, sół, pieprz.

Wykonanie:

Farsz. Mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy maszynką do mięsa. Cebulę drobno posiekaną zeszlić na patelni z masłem (lub olejem) i wymieszać z mięsem. Dodać 1/2 szklanki rosołu. W przypadku jeśli farsz okaże się zbyt suchy dodajemy odpowiednio rosół. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do lodówki aby się przegryzł.

Ciasto. Mąkę przesiać przez sitko, uformować z niej kopczyk i na środku kopczyka robimy dłonią wgłębienie do którego wlewamy wrzątek, dodajemy jajka, sól i olej.

Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne. W przypadku gdy ciasto jest zbyt kruche (sypkie) dodajemy pół szklanki lub wiecej gorącej wody. Odstawiamy gotowe ciasto na 10 minut.

Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na cienki placek. Następnie przy pomocy szklanki wycinamy kółka, nakładamy łyżeczką farsz i formujemy pierożka.

W dość dużym garnku gotujemy osoloną wodę z 3 łyżkami oleju, wkładamy pierogi i po około 10 minutach gdy pierogi wypłyną na wierzch wybieramy je cedzakiem.

Grzegorz.