Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!


Gołą bki z mięsem i grzybami

Gołą bki z mięsem i grzybami. 2015-04-27 10:08.
Zmień wielkość czcionki...

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego może być mieszane wieprzowo-wołowe]



golabki1m

1/2kg ryżu

Głowka kapusty [wybieram kapustę płaską i nie twardą]

 golabki4m

Słoiczek koncentratu pomidorowego ,śmietana ,sól,pieprz do smaku.






Wykonanie:

Do garnka z osoloną i gotującą się wodą wkładamy całą główkę kapusty [wcześniej trzeba usunąć środek kapusty tzw.głąb].Kapusta musi być sparzona ,abyśmy mogli swobodnie zdejmować pojeyncze liście ,które będą nam potrzebne do zrobienia gołąbków.Gdy już mamy obrane liście przygotowujemy farsz.golabki3m

Gotujemy ryż ,nie może być bardzo miękki.

Mieszamy ryż z mielonym mięsem,dodajemy sól i pieprz do smaku.Jeżeli ktoś chce można dodać do farszu trochę uduszonych pieczarek.golabki2m


Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy tak jak paszteciki naleśnikowe.golabki6m


Zanim zaczniemy zawijać  farsz w liście należy delikatnie ściąć grubszą część na liścia .golabki5m

Gotowe gołąbki układamy w ganku z bulionem .golabki8m


Należy ułożyć gołąbki ściśle ,aby w trakcie gotowania się  nie rozwinęły.golabki7m

Czas gotowania to ok 45min na wolnym ogniu.Gdy gołąbki są gotowe wyjmujemy je z bulionu i przygotowujemy sos.Kilka łyżek mąki rozrabiamy z zimną wodą ,wlewamy do gotującego bulionu  w celu  uzyskania gęstej konsystencji,dodajemy słoiczek koncentratu ,śmietany jesze chwilę gotujemy ,zejmujemy z ognia i wkładamy gołąbki do gotowego sosu .Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką

Tradycyjnie życzę udanego gotowania i smacznego.golabki9m

Tomasz.

butonline

Czym jest Audiodeskrypcja?
 
jak często zauważasz niepełnosprawnych?
 
Dlaczego Twoim zdaniem osoby niepełnosprawne mają problem z podjęciem zatrudnienia
 
Odsłon : 728691