Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!


Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami. 2015-04-22 06:57.
Zmień wielkość czcionki...

Składniki : (na około 30 pierogów)

Ciasto: 1/2 kg mąki, szklanka wrzątku, 2 jajka, mała łyżeczka soli, 2 łyżki oleju.

Farsz:  1/2 kg kiszonej kapusty, 1/2kg pieczarek, suszone grzyby, 3 cebule, kostka rosołowa, sól, pieprz, oregano.




Wykonanie:


Farsz. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni cebulę zeszklić i poddusić (około 20 min) z pieczarkami i namoczonymi suszonymi grzybami, dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance wody. Kapustę kroimy na paski co 2 cm, wkładamy do garnka i podgrzewamy aż stanie się miekka, dodajemy pieczarki z cebulą. Pod koniec gotowania farszu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.

Ciasto, mąkę przesiać przez sitko, uformować z niej kopczyk i na środku kopczyka robimy dłonią wgłębienie do którego wlewamy wrzątek, dodajemy jajka, sól i olej.

Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne. W przypadku gdy ciasto jest zbyt kruche (sypkie) dodajemy pół szklanki lub wiecej gorącej wody. Odstawiamy gotowe ciasto na 10 minut.

Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkujemy je na cienki placek. Następnie przy pomocy szklanki wycinamy kółka, nakładamy łyżeczką farsz i formujemy pierożka.

W dość dużym garnku gotujemy osoloną wodę z 3 łyżkami oleju, wkładamy pierogi i po około 10 minutach gdy pierogi wypłyną na wierzch wybieramy je cedzakiem.




Grzegorz.

butonline

Czym jest Audiodeskrypcja?
 
jak często zauważasz niepełnosprawnych?
 
Dlaczego Twoim zdaniem osoby niepełnosprawne mają problem z podjęciem zatrudnienia
 
Odsłon : 728858