Fasolka po Bretońsku

Fasolka po Bretońsku. 2015-04-17 08:47.

Składniki;

1 kg fasoli Jaś,60 dkg kiełbasy,25dkg boczku wędzonego,słoiczek przecieru pomidorowego,sól,pieprz,majeranek,cukier do smaku.fasolka1m

Wykonanie;

Fasolę wypłukać,namoczyć na noc w zimnej wodzie .Na następny dzień gotować fasolę w tej wodzie w której mokła ,fasola musi być zanurzona w wodzie ,więc jeżeli ubyło przez noc wody ,trzeba dolać. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości Ja sprawdzam miękkość fasolki po ok godz. W tracie gotowania dodaję wegettę lub kostkę rosołową ,ponieważ od soli fasolka twardnieje.fasolka2m

W tym czasie gdy fasolka się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki.

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gdy fasolka jest miękka dodajemy usmażone składniki i przez chwilę jeszcze gotujemy ok 5 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy ,majeranek ,pieprz i sól do smaku. Ja na koniec dodaję łyżkę cukru

uzyskując w ten sposób winny smak fasolki. Jeżeli ktoś lubi ,aby fasolka miała gęstą konsystencję, trzeba dodać zasmażkę .Wykonujemy ją w ten sposób ,że na rozgrzany tłuszcz wsypujemy parę łyżek mąki i mieszamy do chwili ,aż mąka uzyska złoty kolor .Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do fasolki energicznie mieszając ,aby nie powstały w naszej potrawie krupy.fasolka3m

Miłego i udanego gotowania .

Tomek