ślepa Telewizja. 2014-04-04 07:51.

Dostępność Dostępność tv z napisami i audiodeskrypcją

Instrukcja obsługi napisów i audiodeskrypcji

Informacje o tym, które audycje można w TVP obejrzeć z napisami dla niesłyszących, znajdują się na stronie Lista programów z napisami i w Telegazecie na str. 335 (wyjątek - TV Polonia - str.345).
programie telewizyjnym takie pozycje programowe są oznaczone symbolem Napisy dialogowe/teletext dla niesłyszących

Napisy są emitowane w Telegazecie TVP1, TVP1HD, TVP2, TVP2HD, TVP Kultura, TVP Seriale, TV Polonia, TVP Historia i TVP Sport.
Aby obejrzeć programy z napisami, należy włączyć teletekst i wybrać stronę 777. W przypadku telewizji cyfrowej napisy włącza się odpowiednim klawiszem pilota zdalnego sterowania.
W kanale TVP HD z satelity Astra 1KR napisy dla niesłyszących są dostępne w systemie DVB.
W kanałach TVP Rozrywka i TVP abc dostępne są wyłącznie napisy cyfrowe DVB.
W kanałach TVP1, TVP1HD, TVP2, TVP2HD, TVP Kultura i TVP Historia w naziemnej telewizji cyfrowej napisy emitowane są zarówno w systemie teletekstu jak i DVB. Wyboru dokonuje się z poziomu menu ekranowego odbiornika.

Audiodeskrypcja w kanałach TVP jest nadawana jako dodatkowa fonia i dostępna dla programów nadawanych w naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T), cyfrowej telewizji kablowej (DVB-C) i telewizji satelitarnej (DVB-S). Sposób wyboru ścieżki fonicznej jest uzależniony od typu telewizora/odbiornka. Najczęściej jest on dokonywany z poziomu menu ekranowego. Istnieją także urządzenia, w których wyboru tego dokonuje się odpowiednim klawiszem pilota.
Informacje o programach z audiodeskrypcją emitowanych na antenach Telewizji Polskiej można znaleźć na stronie Programy z audiodeskrypcją w TVP oraz w Telegazecie na str. 337.

W Internecie filmy i seriale z audiodeskrypcją znajdą Państwo na stronie Dostępność - audiodeskrypcja. Po wybraniu odcinka, który chcą Państwo oglądać, należy wpisać kod dostępu, który można uzyskać w Bibliotece Centralnej PZN, kontakt:  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. " target="_blank"> Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. . Telefon: 226353320.

Użytkownicy programu "Window-eyes" mogą mieć problem, polegający na tym, że po wpisaniu prawidłowego kodu i kliknięciu przycisku "Aktywuj kod", nie pojawi się komunikat "licencja przyznana".
W takiej sytuacji należy:
1. W okienku pozyskiwania licencji "License acquisition" wprowadzić w polu edycyjnym prawidłowy kod i zatwierdzić go klawiszem Enter.
2. Zamknąć program "Window-eyes" (klawisze ctrl+backslash, aby przejść do panelu Window-eyes, następnie alt+f4 aby wywołać polecenie zamknięcia programu i Enter, aby je zatwierdzić).
3. Powinna dać się wówczas słyszeć seria kliknięć typowych dla przeglądarki internetowej, wskazujących na przetwarzanie wpisanego wcześniej kodu.
4. Po kilku sekundach należy ponownie uruchomić program "Window-eyes" (domyślna kombinacja klawiszy prawy alt+w).
5. Przy użyciu klawiszy alt+tab należy przejść do okna "Pozyskiwanie licencji" / "License acquisition", odszukać klawiszem Tab przycisk "Odtwarzaj" / "Play" i aktywować go klawiszem spacji.

Powinno rozpocząć się odtwarzanie materiału multimedialnego.

"źródło: www.tvp.pl"